BYLICA DRAGONEK - ESTRAGON
Bylica draganek, zwana także bylicą estragon, bylicą głupich, dragankiem, estragonem (Artemisia dracunculus L.) – gatunek rośliny należący do rodziny astrowatych. Obecnie uznawany za jedną z najlepszych przypraw w kuchni europejskiej. Zakwita w okresie od lipca do października. Dorasta do 150cm wysokości. W kuchni świetnie się sprawdza jako przyprawa do drobiu, ryb, potraw z jajek, zup,sałatek, jako dodatek do kiszonych ogórków i kapust, a także poprawia smak niesłonych otraw. Doceniona też jako roślina lecznicza.
UPRAWA
Nasiona wysiewamy na głębokość 0.5cm do doniczek bądź inspektu w okresie marca-kwietnia. Kiełkowanie zajmuje od 5 do 30dni. W tym czasie gleba musi pozostać lekko wilgotna. Rozsadę robimy w maju po ostatnich przymrozkach, w odległości 60x60cm. Lubi stanowiska nasłonecznione, gleby próchniczne i wilgotne o odczynie pH zasadowym lub obojętnym. W naszym klimacie podczas surowej zimy może przemarznąć, dlatego zaleca się ścięcie górnej części rośliny i okrycie jej przy ziemi.
0,2 GRAMA NASION w torebce producenta