BAOBAB AFRYKAŃSKIBaobab afrykański, baobab właściwy (Adansonia digitata ) – drzewo z rodzimy ślazowatych, rodzime dla terenów tropikalnej i subtropikalnej Afryki. Baobaby osiągają do 18 m wysokości za to ich obwód może przekroczyć 30 m. Kora gruba, wydziela gumowatą substancję. Pień jest wypełniony miękiszem wodnym który może zawierać do 100 tysięcy litrów wody. Kwiaty białe zwisające do długich szypułach osiągają do 20 cm. Baobab ma wiele zastosowań w sztuce kulinarnej. Korzenie młodych siewek są jadalne , pędy smakują niczym szparagi. Liście bogate w witaminę C, natomiast miąższ owoców służy do wyrobów napoi i zup.
UPRAWANasiona przed wysiewem delikatnie matujemy pilnikiem do paznokci i moczymy 2 dni w gorącej wodzie ( 40 stopni C ). Można zastosować także zamiast moczenia płukanie bardzo gorącą wodą ( około 70stopni C ). Tak przygotowane nasiona wkładamy do substratu na głębokość do 2cm. Gleba z dodatkiem perlitu i drobnoziarnistego piasku będzie dobrym rozwiązaniem. Stosujemy doniczki głębokie – minimum 9cm. Zachować temperaturę 25-30 stopni C, ziemia stale lekko wilgotna. Stanowisko słoneczne. Kiełkowanie następuje w ciągu 5-150 dni. Wszystko zależy od warunków i kaprysu nasion.3 NASIONA
Przykładowe nasiona