BAOBAB MADAGASKARSKI
Baobab madagaskarski (Adansonia madagascariensis) – jeden z sześciu gatunków baobabów endemicznych dla Madagaskaru, gdzie
występuje w lasach suchych. Osiąga wysokość do 25 metrów zaś jego obwód wynosi 45 metrów. Owoc baobabu ma długość około 45cm
i nazywany jest " małpim chlebem". Miąższ w smaku cytrynowy wykorzystywany do orzeźwiających napojów. Liście natomiast bogate w witaminę C, spożywane jako warzywo.
UPRAWA
Nasiona przed wysiewem delikatnie matujemy pilnikiem do paznokci i moczymy 2 dni w gorącej wodzie ( 40 stopni C ). Można zastosować także zamiast moczenia płukanie bardzo gorącą wodą ( około 70stopni C ). Tak przygotowane nasiona wkładamy do substratu na głębokość do 2cm. Gleba z dodatkiem perlitu i drobnoziarnistego piasku będzie dobrym rozwiązaniem. Stosujemy doniczki głębokie – minimum 9cm. Zachować temperaturę 25-30 stopni C, ziemia stale lekko wilgotna. Stanowisko słoneczne. Kiełkowanie następuje w ciągu 5-150 dni. Wszystko zależy od warunków i kaprysu nasion.
2 NASIONA