MYSZOPŁOCH
Ruscus aculeatus, znany jako myszopłoch, ruszczyk kolczasty lub szczotka rzeźnika, jest wiecznie zielonym, niewielkim krzewem do 0,9 m
wysokości, z Południowej Europy i Azji. Liście drobne, łuskowe. Pędy w postaci "gałęziaków" (czyli spłaszczone i zmodyfikowane do funkcji
liścia), ostro zakończone kolcem. Małe zielonkawe kwiaty pojawiają się wiosną. Owoce czerwone, niewielkie i mięsiste. Ruszczyk znany był w dawnej medycynie jako roślina o niemal cudownych właściwościach. Stosowany do zwalczanie cellulitu, pajączków, podrażnień, działa przeciwzapalne, wzmacnia żyły i likwiduje obrzęki. Nazwa ruszczyka "szczotka rzeźnika" odwołuje się do starego i skutecznego zwyczaju zabezpieczania mięsa przed zjedzeniem przez myszy. Toleruje temperatury do -25 C.
UPRAWA
Nasiona przed wysiewem należy namoczyć w letniej wodzie przez około 24 godzin. Następnie wysiewamy na głębokość około 1cm do ziemi o pH 6,1-8. Okres kiełkowania wynosi od 6 do 12 tygodni. Temperatura niezbędna do rozpoczęcia procesu kiełkowania wynosi 23-27°C.
2 NASIONA