NARANILLASolanum quitoense, znany jako naranjilla, jest subtropikalną rośliną z północno-zachodniej części Ameryki Południowej. Ma atrakcyjne, duże liście w kształcie serca do 60 cm długości i 45 cm szerokości. Łodygi i liście pokryte są krótkimi, puszystymi, purpurowymi włoskami. Kwiaty pojawiają się w kątach liści, po 10 sztuk. Bardzo ładnie pachną. Owoc chroniony jest pomarańczową skórką i brązowym, futrzanym płaszczem. Jest bardzo smaczny, ma słodko kwaśny miąższ z posmakiem pomarańczy. Naranjilla rośnie bardzo szybko, może owocować już po 12 miesiącach od wysiewu Spożywana jest najczęściej w postaci surowej z dodatkiem soli, lub napojów z dodatkiem wody i cukru. Wytrzymuje temperatury do 0 C.
Uwaga: wszystkie części rośliny, z wyjątkiem dojrzałych owoców, są trujące. Osoby o wrażliwej skórze powinny uważać podczas przesadzania rośliny.UPRAWA Nasiona przed wysiewem moczymy w letniej wodzie przez 1h, następnie wysiewamy powierzchownie do ziemi o pH 5,5 -7. Przysypujemy milimetrową warstwą gleby. Ustawiamy w miejscu słonecznym, ziemia stale wilgotna. Kiełkowanie od 2 tygodni do 8, młode siewki przesadzamy jak mają powyżej 10cm. Podlewanie obfite.5 NASION