JODŁA KOREAŃSKA
Jodła koreańska (Abies koreana ) – gatunek wiecznie zielonego drzewa należący do rodziny sosnowatych, pochodzący z górzystych terenów Korei Południowej. Niewielkie drzewo osiągające po 10 latach 4-5 wysokości. Liście, to płaskie igły o długości 1–2 cm. Szyszki koloru fioletowego do 7cm długości. Roślina ozdobna. Posiada efektowny, stożkowaty kształt. Świetnie prezentuje się jako pojedynczy okaz w ogródku.
UPRAWA
Nasiona przed wysiewem moczmy w letniej wodzie ( 25 stopni C ) przez 24h. Następnie umieszczamy je w torebce strunowej, wypełnionej leciutko wilgotnym w 1/3 drobnoziarnistym piaskiem albo wermikulitem. Wsadzamy w chłodne miejsce ( 0-5 stopni C ) mijsce np: lodówka. Co tydziń otwieramy torebke, aby zapewnić lepszą wentylacje powietrza. Po 4 tygodniach nasiona przesadzamy do doniczki. Lubi gleby lekko kwaśne, wilgotne i zasobne w składniki pokarmowe. Wysiew powierzchowny, można nasiona przykryć 3 milimetrową warstwą ziemi albo wermikulitu. Doniczkę ustawiamy w miejscu ciepłym i słonecznym. Glebę zachowujemy stale lekko wilgotną. Zbyt duża wilgotność może spowodować gnicie nasion. Najlepiej rośnie na pół cienistych lub słonecznych miejscach. Roślina wytrzymała na mróz (nawet na surowe zimy). Niski % kiełkowania nasion to naturalna cecha rośliny. Kiełkowanie jest różne i trwa od 3 tygodni do nawet ponad roku. Wysiew dla cierpliwych.
5 NASION