MAK HIMALAJSKI
Mak Niebieski (Meconopsis betonicifolia) - potocznie nazywany makiem himalajskim. W naturze rośnie w Himalajach i osiąga
wysokość od 30 do 150 cm. Oczywiście największą atrakcję stanowią przepiękne, bardzo duże, niebieskie kwiaty.
UPRAWA
Nasiona owijamy wilgotnym, papierowym ręcznikiem i wkładamy do lodówki na okres 4 tygodni ( temperatura 3-5 stopni C ). Następnie wysiewamy powierzchownie do skrzyneczki. Temperatura kiełkowania wynosi 13-18 stopni C. Termin wysiewu
określa się na 6 tygodni przed ostatnim wiosennym przymrozkiem. Wymaga stanowiska ocienionego, chłodnego, wilgotnego powietrza. W pierwszym sezonie obrywamy pąki kwiatowe aby roślina zainwestowała w system korzeniowy. Dzięki temu powinna przetrwać zimę i w przyszłym roku być większa i silniejsza.
10 NASION