OREGANO
Lebiodka pospolita (nazywana zwykle oregano) to roślina z rodziny jasnotowatych. Jest jedną z najdawniej znanych roślin leczniczych. Jej właściwości znał już Hipokrates i Arystoteles. Rośnie w Afryce Północnej,Europie i Azji w tym w Polsce. Łodyga wzniesiona, prosta, sztywna i silnie rozgałęziona o wysokości do 80 cm. Cała roślina jest owłosiona i wytwarza silny, przyjemny zapach. Liście są jajowate.Na liściach występują drobne, przeświecające punkty. Są to gruczoły wytwarzające olejki eteryczne.Kwiaty wyrastają w szczytowych podbaldachach i są barwy różowo-liliowego. Ma działanie wykrztuśne, dezynfekujące, przeciwbiegunkowe, moczopędne, przeciwskurczowe i odtruwające. Zewnętrznie olejek tymolowy wykorzystuje się do płukania gardła, wzmacniających kąpieli oraz przy trudno gojących się ranach skóry i świądzie. Stosowana jako napar (najczęściej wraz z innymi ziołami)w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy oraz niedoczynności wątroby. Częściej jednak spotykamy się z nią jako przyprawą powszechnie stosowaną i lubiana w sztuce kulinarnej. Ciekawostką jest, że w średniowieczu ziele lebiodki zabezpieczać miało przed czarami.
UPRAWA
Wysiew nasion powierzchowny przez cały rok. Choć najlepszym okresem będzie marzec. Miejsce słoneczne, ciepłe. Gleba stale lekko wilgotna. Kiełkowanie do 3 tygodni.
0,5 GRAM NASION ( opakowanie producenta )