KAMFOROWIEC
Cynamonowiec kamforowy, drzewo kamforowe, kamforowiec (Cinnamomum camphora Ness et Eberm.) rodzime miejsce występowania to Chiny , Tajwan , Japonia i Wietnam. Cynamonowiec jest gatunkiem długowiecznym, żyje do 1000 lat ,dorastającym do 50m. Uprawiany ze względu na kamforę której największymi producentami są Chiny i Japonia.
UPRAWA
Nasiona przed wysiewem moczymy w ciepłej wodzie ( 30°C ) przez 48h. Następnie wysiewamy do substratu o pH 5,6 -7,8. Może być z dodatkiem perlitu. Głębokość 1cm. Ziemię można wyprażyć w piekarniku w naczyniu żaroodpornym, aby pozbyć się wszelkich grzybów i szkodników. Około 15 minut w temperaturze 150 stopni C, gleba leciutko wilgotna. Piekarnik później nie pachnie za ładnie. Na doniczkę nakładamy mini szklarenkę, albo torebkę foliową. Pamiętamy aby zdejmować ją raz na dzień, coby nie zalęgła się pleśń. Taka osłonka pozwoli zachować stale lekko wilgotną glebę. W okresie jesieni i zimy parapety domowe nie są zawsze tak ciepłe jakby się wydawało. Pamiętamy, że nasiona do kiełkowania potrzebują odpowiedniej temperatury GLEBY, dlatego niezbędna może okazać się podgrzewana mata. Zapewniamy stałą temperaturę na poziomie 25-28 stopni C. Kiełkowanie od 45dni do 120dni. Roślina czuje się dobrze w bezpośrednim nasłonecznieniu, zimą powinna stać w miejscu jasnym. Latem może przebywać na zewnątrz w miejscu słonecznym, ale osłoniętym od wiatru. Wymaga podlewania regularnego w okresie od kwietnia do października, w okresie zimowym podlewanie należy ograniczyć.
3 NASIONA