PIEPRZ PERUWIAŃSKI
Niewielkie drzewo pochodzące z terenów Ameryki Południowej, osiągające w warunkach naturalnych do 10 metrów wysokości. Obecnie uprawiane w większości ciepłych krajów a w niektórych nawet jest rośliną inwazyjną. Schinus molle to roślina dwupienny czyli do owocowania potrzebujemy osobniki przeciwnej płci. Kwiaty niewielkich rozmiarów, koloru białego. Dojrzałe owoce natomiast przybierają barwę różu lub czerwieni. W smaku są mniej ostre od pieprzu czarnego. Liście po przetarciu palcami wydzielają przyjemny zapach. Pieprz peruwiański ma szerokie zastosowanie w naturalnej medycynie, używany między innymi jako środek moczopędny, wspomagający trawienie, przeciwbakteryjny, przeciwgrzybiczny. Pomaga również w walce z wieloma chorobami np; gruźlicą, zapaleniu oskrzeli, zapaleniu dziąseł. Jako ciekawostkę można dodać , ze Inkowie wyrabiali z pieprzu napój alkoholowy o nazwie „chicha”.
UPRAWA
Nasiona przed wysiewem należy namoczyć w letniej wodzie przez 4h. Następnie wysiewamy na głębokość 3mm do ziemi żyznej, dobrze przepuszczającej wodę o pH 5,5-6,5. Roślina preferuje stanowiska słoneczne jak i w lekkim cieniu. Odporna na przesuszenia ale nie narażać na to młodych roślinek. Brak mrozoodporności. Nasiona najchętniej kiełkują w okresie wiosennym a jeszcze lepiej kiedy przejdą przez jelita ptaków :)
5 NASION