TAMARYNDOWIEC
Tamarynd indyjski, powidlnik indyjski (Tamarindus indica L.) – tropikalne drzewo pochodzące ze wschodniej Afryki. W naturalnych warunkach tamarynd może osiągnąć nawet 20m. Liście parzystopierzaste, kwiaty pięknie pachnące, zebrane w grona. Owoce to strąki dość sporych rozmiarów, potocznie nazywane indyjskimi daktylami, uwielbiane przez małpy. Tamaryndowiec ma bardzo wiele zastosowań, w kuchni używany do wyrobu napojów chłodzących, jako przyprawa. Pulpa z owoców używana do farbowania odzieży, z nasion wyrabia się biżuterie, natomiast samo drewno jest bardzo cenione ze względu na żółtoczerwoną barwę. Jest bardzo twarde, odporne na szkodniki, grzyby i gnicie.
UPRAWA
Nasiona przed wysiewem należy wymoczyć w gorącej wodzie przez 24-48h. Następnie możemy je lekko spiłować pilniczkiem. Wysadzamy do gleby o ph 5,5-6,5 na głębokość 2-3 cm. Stanowisko słoneczne lub w pół cieniu. Podlewanie regularne. Mrozoodporność starszych okazów do minus 3 stopni C. Kiełkowanie jest różne od tygodnia do 12.
3 NASIONA