SZCZYPIOREK WŁOSKI
Czosnek szczypiorek, nazywany w skrócie szczypiorkiem (Allium schoenoprasum L.) – gatunek rośliny z rodziny czosnkowatych. Bylina tworząca zwarte kępy o wysokości około 25-30cm. Znany już od czasów starożytności, do Europy zawitał w XVI. Szczypior to niezastąpiony składnik w domowej kuchni, świetny do serów, jajek, sałatek, gulaszy. Również stosowany jako roślina lecznicza. Liście zawierają dużo witaminy C, karoten, witaminę B2, sód, wapń, potas, fosfor i żelazo. Przyspiesza trawienie, obniża ciśnienie, wzmaga apetyt.
UPRAWA
Nasiona wysiewamy na głębokość 0,5cm do skrzynek bądź inspektu w okresie marca-kwietnia. Po ostatnich przymrozkach możemy wysiewać wprost do gruntu. Kiełkowanie zajmuje od 10 do 18 dni. Miejsce słoneczne i ciepłe. Co 2-3 lata należy kępę szczypiorku wykopać i rozdzielić cebulki, gdyż ulega ona nadmiernemu zagęszczeniu.
2g NASION ( opakowanie producenta )